За нас За нас Отчети Отчети Децата на фонда Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ

2004 г.

Малката Виктория е първото дете на фонда "ПРОтегни ръка". Родителите ѝ дойдоха в банката, бяха разбрали за нас от учителите в училището за незрящи деца, откъдето ни бяха посочили първите случаи. На 12.05.2004 г. бе извършена операция, която според лекарите е минала много добре. Няколко дена след операцията цялото семейство дойде в банката да благодари.


Симона е на 13 години от Габрово, ученичка в 8-ми клас в училище за деца с нарушено зрение. Симона е болна от катаракта на двете очи и имаше нужда от операция за вторична имплатация на вътрешноочни лещи. Към момента на Симона е извършена операция на едното око, очаква се вторас операция. Момичето е лъчезарно и усмихнато, любопитно и закачливо.

 Виктория е на 12 години и в момента учи в 6-ти клас. Детето е с вродени пердета и се нуждаеше от оперативна интервенция на двете очи с имплантация на вътрешноочни лещи. Направена е една операция, чака се втора. Вики в момента се учи да вижда след проведената операция. Тя е много срамежлива, на пръв поглед даже затворена, но усети ли приятелско отношение се отпуска и общува с удоволствие.
Симона Красимир Тупарова е на 4 години и има абдиминален рабдомиосарком или казано с други думи тумор в корема. Тя е била оперирана още на 2-годишна възраст, като две години по-късно се установява рецидив. Оперирана е отново, този път от проф Чирков. По нататъшното лечение на детето налага специална лъчетерапия, която трябва да се проведе в института "Густав Росси" в Париж. Благотворителният фонд “ПРОтегни ръка” помогна частично за лечението на Симона във Франция. Момиченцето е вече там и сеансите са започнали. Родителите ѝ са много притеснени, но имат силата да благодарят на всички, които са помогнали, за да има шанс Симона да се лекува.


Цветелина Кръстева от Велико Търново е на 16 години с диагноза неходжкинов лимфом (ракови образувания по лимфните възли), с придружаващо заболяване захарен диабет. Болестта влиза в списъка на тежките хронични заболявания. Лекува се като левкемия, т. е. с химиотерапия. Тя обаче нанася сериозни поражения върху имунната система. За това са необходими добавки и лекарства, за закупуването на които са необходими средства, с които майката на Цвети не разполага. Освен това при неправилно прилагане на химиотерапията са се получили усложнения. В момента момичето е на инжекции. Предстоят му 10 години непрекъснати прегледи. След уточняване на случая, фондът преведе пари за закупуването на поддържащи лекарства и хранителни добавки за 1 година. Няколко дена по-късно получихме писмо от Цвети. Прочетете го!


Никола Петров от Бургас е на 3 годинки и страда от таласемия-майор, това е тежка вродена анемия, която се лекува чрез костномозъчна трансплантация. Без трансплантация до края на живота на детето (а той няма да бъде дълъг) ще трябва да му бъде преливана кръв на всеки 2-3 седмици. Единственият шанс за трансплантация е, ако има подходящ донор. Оказва се, че костните мозъци на Никола и по-голямото му братче съвпадат 100%, което е много рядко явление - те са първият и единственият случай на семеен донор в България. Семейството се сързва с най-добрия център за таласемия в Италия и получават оттам положителен отговор. След като семейството успява да събере необходимата сума е насрочена операция. Нашият фонд допринася с 1 000 лв., в края на декември. Операцията ще бъде много тежка, но родителите се надяват, че резултатът ще е положителен и биха искали да изразят благодарността си към всички колеги, дарили средства за детето им!

Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ