За нас За нас Отчети Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ
[1] 2

януари - юни 2005 г.

Стоян Вълнаров е на 16 години и страда от ревматоиден полиартрит. Болестта се изразява в силна болка и възпаление в ставите и затруднена походка. Напредналият стадий на заболяването на Стоян е довело до проблеми в двете очи, артрит в двете коленни и тазобедрени стави с рецидиви, инвалидизиране и психични и социални проблеми в общуването. През последните години болестта се обостря и в следствие на това се развива остеопороза. Лекарската комисия предписва скъпо лечение с биологични агенти, струващо 1300 лева, което е непосилно за семейството на Стоян. Родителите на момчето се обръщат с голяма надежда към "ПРОтегни ръка" за помощ. През месец февруари 2005 г. фондът "ПРОтегни ръка" закупи необходимото лекарство за лечението на Стоян.


Владислав Филев е на 17 г. от Враца. Баща му се обръща към "ПРОтегни ръка" преди една година, търсейки необходимите средства за животоспасяваща, много сложна, пластично-урологична операция и втора последваща трансплантация на бъбрек. Фондът се ангажира пред бащата да издаде удостоверение за ангажимент за 1 000 лв. т.е. да плати, когато се наберат всички необходими средства за операциите. В края на 2004 г. родителите идват отново - много щастливи, че са успели да съберат огромната сума за двете операции, които щяха да бъдат направени във Франция. Родителите на Владислав са много предани на каузата по спасяването на сина си и в крайна сметка успяват.


Михаил и Димитър Хаджиеви - касае се за близнаци родени през 1999 г., с тежка форма на белодробна хипоксия - загуба на сивата маса в мозъка, от където идват и проблемите в двигателната и умствена дейност. Диагностицирани са като болни от тежка церебрална парализа със 100 % трайно ограничена възможност за адаптация. Първородният син Михаил е с по-тежка форма - не може да седи, да говори, да държи глава, не може да дъвче, само лежи без дори да може да се обръща. Напълно се обслужва от майка си, която личен асистент на двете деца. Тя отглежда и третото дете на по-малко от 1 година, което е напълно здраво. Димитър е в по-лека форма на ДЦП, с умствено и двигателно развитие на 3 годишен: може да говори, да седи, да си държи главата, да дъвче, но има дислексия - не подлежи на обучение. Той няма развита финна моторика – храни се и се обслужва от майката. Преди време майката узнава за успешен метод-рехабилитация, прилаган в Украина от проф. Козявкин - клиника близо до Лвов, благодарение на който децата постигат значителни подобрения в развитието - от тежка форма на ДЦП са започнали да говорят и седят. Очакваният резултат от такъв тип терапия е Михаил да може да седи и дъвче, а за Димитър лечението да помогне в развитието на финната моторика, така че да се обслужва сам – тоалетна, храна. Фондът финансирана 12 дневен курс на терапия в тази клиника като предостави по 1400 евро на всеки един от близнаците. След лечението и при Михаил и при Димитър се наблюдава значително подобрение - те имат значителни двигателни умения и реакции. Очаква се през тази година и двамата да пътуват отново за повторен курс на лечение.


Валентин Маринов е роден 1996 г. в София. Когато е на 6 месечна възраст, във връзка с тежък анемичен синдром, се правят изследвания и му е поставена диагноза хомозиготна форма на В-та таласемия. Касае се за много рядка средиземноморска болест наречена анемия на Кулей. Това води до падане нивото на хемоглобина. За подържане живота на детето всяка вечер се поставя ампула десферал (изключително болезнена процедура) и се прелива кръв в интервали от 20-30 дни. С увеличаване на възраста интервалите през които се прилива кръв могат да достигнат до 3-4 дена. Деца, болни от тази болест, могат да живеят нормално след костномозъчна трансплантация. Валентин замина в педиатрична клиника Шемер в Израел, която има опит с такива случаи. Операцията се финансира от „Фонд за лечение на деца”. “ПРОтегни ръка” предостави 2500 лв. за заминаването на Валентин в Израел и покриване на част от разходите по престоя там. Впоследствие трансплантацията се оказа неуспешна и на семейството се наложи да удължи престоя си в Израел, което породи нуждата от допълнитерни средства. За пръв път в историята на Фонда бе направено изключение от устава (едно дете може да бъде финансирано еднократно с 2 500лв.) и на Валентин и семейството му бяха предоставени допълнително още 2 500 лв. В момента Валентин е в България в очакване на следващата си трансплантация.


Иван Русев е роден на 4 януари 1990 г. в гр. Добрич. През 2001 г. детето се разболява от Остеосарком (ставно заболяване), в следствие на което претърпява четири операции в болница в Горна баня (София), където му е поставена ставна протеза. Ставата се счупва и раната се инфектира. Възниква необходимост от последваща спешна медицинска намеса, която се осъществява във Франция, в частната клиника на д-р Маскар. Стойността на операцията е 30 000 евро и ще се извърши на два етапа, първият от които е на стойност 10 512 евро и се осъществява през месец Юни 2005 г. “ПРОтегни ръка” финасира част от операцията, в размер на 2 500 лева. Операцията е протекла успешно. Детето се възстановява много добре в България. Предстои втория етап на операцията, който трябва да се извърши две години след първата операция.


Михаил Михалков е роден през 1991 г. в град София. Живее с баба си и прабаба си от малък. Михаил е роден преждевременно в седми месец, и дълго е бил в кувиоз. В следствие на това по-късно се наблюдават леки проблеми в двигателните и говорните способности на детето – тикове, провлачена, размазана реч. По-късно той преживява уплаха от животни и това води до заекване. След извършен преглед от доц. Боянова и д-р Станкова - логопеди в център „Социална комуникация”, те поставят диагноза клътъринг, съчетан със заекване. Според доц. Боянова езиковите затруднения могат да бъдат отстранени чрез логопедична терапия и психотерапевтични методи. “ПРОтегни Ръка” финансира курса за лечение с цена 1000 лв. в Център „Социална комуникация”. Курсът включва 104 часа (10 дни) занимания от логопеди, психолози и лекари, в три основни насоки – психодрама, логопедична терапия и музикотерапия.


Гамзе Медаинова Мустафова е на 11 месеца от с. Бала Паланка обл. Сливен. Детето е с дигноза спина бифида окулта, открита още при раждането. Това се дължи на незатворени прешлени на гръбначния стълб. Детето е с изкривен гръбначен стълб и не може да стои седнало и легнало по гръб. Още при раждането е установена пареза на долните крайници, дължаща се на притиснати нерви в гръбначния стълб. Средствата, одобрени от фонда, в размер на 2 500 лева са за операция за поставяне на клапан, който да намали налягането в мозъка на детето.


Кристина Петрова е родена 1995 г. Живее в гр. Земен, Софийска област. Страда от тежка степен на заекване. Заекването датира от нейната 5 годишна възраст и се изразява в блокажи на речта с продължителност 30-60 секунди, повторения на звукове, срички и цели думи. В речта и се наблюдава повторение на цели изречения от началото с цел напасване на речта, което допълнително влошава качеството на нейния говор. Според доц. Боянова – логопед в център „Социална комуникация”, езиковите затруднения могат да бъдат отстранени чрез логопедична терапия и психотерапевтични методи. “ПРОтегни Ръка” финансира курса за лечение с цена 1000 лв. в Център „Социална комуникация”. Курсът включва 104 часа (10 дни) занимания от логопеди, психолози и лекари, в три основни насоки – психодрама, логопедична терапия и музикотерапия.

Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Отчети Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ