За нас За нас Отчети Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ
[1] 2 3 4

януари - март 2006 г.

Петър Христев е на 16 години, от Асеновград. От двумесечна възраст страда от хидроцефалнаконфигурация на главата (мозъчна травма), която е в следствие на падане. Травмата потиска главния мозък и уврежда зрението. На детето са направени две операции. През 1990 г. е поставена клапа на фунтанелата. Наскоро е направена операция поради кръвоизлив в черепната кутия. Предстои му последна операция – пункция на черепната кутия. Детето е много ученолюбиво и майката дойде с молба да им помогнем да му купи компютър. ПроКредит Банк подари компютър на детето за рождения му ден на 30 януари, а фондът пое ежемесечните разходи за лекарства.


Димитър Павлов е роден през 1992 г. и живее в село Пролеша, Софийска област. Той е бил на 5 годинки, когато му правят операция на апендисит след болки в корема. Оказва се обаче, че не се късае за апендесит, а за остра лимфобластна левкимия установена по-късно във „Втора градска балница” в гр.София. След откриването на болестта детето е прехвърлено за лечение при Проф. Д-р Бобев в „Специализирана Болница за Активно Лечение на деца с Онкохематологични заболявания – София” ЕООД (Болница Царица Йоана). Започва лечението на детето, което е с продължителност около година. На 04.02.2005г. е регистриран Втори хематологичен рецидив. На 5 май 2005 г. след отпускане на 127 000 щ. долара от Център „Фонд за лечение на деца” детето заминава за Израел придружавано от майката за извършване на костно-мозъчна трансплантация в Университетска болница Хадасах. Операцията се осъществява на 6 юни 2005 г. След операцията болницата се ангажира със след операционни възстановителни и подържащи лечителни процедури на детето за срок от една година. Болницата осигурява хоспитализация на детето и майката само за срока на трансплантацията. След това излизат на квартира на собствени издръжки. Цената на квартирата е 600 щ. долара. Разходите по престоя в Израел са за сметка на семейството. "ПРОтегни ръка" помогна с 2 500 лв. за престоя в Израел.


Мирослав Младенов е роден през 2002 г. в Червен бряг. Оплакванията на детето са от месец февруари 2005 г. На 15.07.05 година детето е прието в болница и се насочва към Пирогов, където е установена диагноза - невробластом. Извършена е операция и е отстранена горната част от бъбрека. Според положението и големината на невробластома, както и в зависимост от степента на разпространение в тялото на преден план при лечението стоят операция и химиотерапия. Облъчването е от полза само при една част от децата. След извършване на операциите /направени са две/ - една на корема и една на главата /причината е че там са се получили разсейки/ е продължено лечението с химиотерапия, която би-следвало да продължи една година, а след това още поне четири, но на по-големи интервали между отделните процедури. Семейството е в тежко финансово състояние. Лечението на детето трябва да бъде в София, където са най-добрите специалисти в тази област. Понеже лечението на детето е безплатно, Благотворителният фонд "ПРОтегни ръка" пое частично разходите на майката и детето в София /основно храна/. За съжаление лъчезарният Мирослав не можа да се пребори с коварната болест и си отиде през месец март 2006 г.


Асен Жилов е роден през април 2005 г. и е от село Костиево, Пловдивско. На 6 месечна възраст е установен ретинобластром – злокачествено туморно заболяване на двете очи. Правени са операции в България при които оперативно е отстранено дясното око на детето в Университетска многопрофилна болница „Свети Георги” – Пловдив. Насочени са за лечение в Германия, като средствата основно се осигуряват от фондации. На 5 март 2006 г. Асен замина за Есен със своята баба и лекар-продружител. "ПРОтегни ръка" пое част от пътните разходи и ангажимент за заплащане на част от разходите свързани с престоя и лечението в немската болница, общо в размер на 2 500 лв.


Лили Богушева е родена 2001 г. в гр. Благоевград. През Декември 2003 г. когато Лили е на 2 г. и 5 мес. се установява тежката диагноза - тумор на мозъка. През декември 2003 г. постъпва в Пирогов за лечение, където е поставена клапа. През януари 2004 г. туморът е отстранен оперативно. Следоперативния период протича тежко, поставената клапа на няколко пъти е спирала да работи, в резултат на това е била сменена, получават се усложнения. През март 2004 г. е изписана от болницата, месец по-късно започва химиотерапия, 6 курса, които протичат в период от 8 месеца. След 4-тия курс детето спира да ходи само, не може да пази равновесие. През Септември 2005 г. се установява рецидив, следва оперативно отстраняване на тумора. Предписанието е лъчетерапия, която не се извършва в България за деца под 5-годишна възраст, тъй като е възможно да увреди интелектуалното им развитие. Затова се налага неотложното заминаване за Германия. В Благоевград са организирани различни дарителски акции с цел набиране на средства за лечението на Лили. "ПРОтегни ръка" се ангажира със сума в размер на 2 500 лв. за лечението на Лили в Германия.


Стефани Илиева е родена през 2002 г. в гр. Самоков. Момиченцето е родено недоносено ІІІ ст. след първа патологична бременност в седмия месец и е отглеждано в кувиоз 3 месеца след раждането. На двегодишна възраст при преглед в Медицинска Академия е установена Детска Целебрална Парализа – долна спастична дисплесия, при която са засегнати долните крайници. На лице са цялостни ограничения в активните движения за тази възраст, пасивни движения в глезенните стави, нарушено равновесие и координация. Стефани се придвижва с чужда помощ, може да стои само на пръсти, но не и на пети. Провеждани са различни рехабилитационни процедури. Фондът ни помогна общо с 1 420 лв. за закупуването на бутолиновия токсин А и за заплащане на допълнителни терапии.


Алекс Иванова е родена през 2001 г., в Търговище. Страда от Аутизъм. Болестта и се изразява в това, че не разбира околния свят – например може да се самонарани с нож или пък да бъде ударена от кола на пътя. Не говори – издава само звуци, и не разбира какво й се казва – има механична памет. Не желае да я занимават с нищо – живее в собствен свят. Тъй като болестта е трудно лечима, желанието на родителите е да успеят да я излекуват поне до степен да може да се адаптира в обществото и да не е опасна за себе си и околните. От Председателя на асоцияцията по Аутизъм семейство Иванови разбират за специалист в Италия, където след пълен химичен анализ се предписва медикаментозно лечение. За изследванията се необходими около 6 000 евро. На този етап фондът ни се ангажира с помощ в размер на 800 евро.

Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Отчети Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ