За нас За нас Отчети Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ
[1] 2 3 4

януари - март 2007 г.

Близнаците - Петър и Теодор Въжарови са на 3 години от гр. Самоков. И двамата са с диагноза Детска церебрална парализа. За подобрението на близначетата са необходими ежедневни активни раздвижвания на мускулатурата на крайниците. Петър и Теодор посещават всеки ден специализирани процедури в клиника в София. Наблюдават се опити за пълзене, движения с ръцете. Лекарите са оптимистично настроени, че при редовна и системна рехабилитация, особено в ранна възраст, децата имат добри шансове за повишаване на физическия тонус на мускулите. Препоръчана е ежедневна кинезитерапия с цел раздвижване, за която „ПРОтегни ръка” помогна на всеки от близнаците с 2 500 лева.


Преслава Титова е почти на 4 г. от гр. Добрич. Когато е на 1 г. и 3 м. получава вирусно заболяване, което предизвиква появата на мъртви клетки в мозъка, в последствие се появява и епилепсия и детска церебрална парализа. В момента на малката Преслава се провежда лечение във Военно-Медицинска Академия - София и се състои в "апликиране на стволови клетки”. Това е сравнително нов и скъп метод за лечение и не се финансиран от НЗОК. Предвидено е да се извършат 6 операции, първата вече е минала и по думите на родителите тя е довела до действително подобрение: Преслава започнала да повтаря думи и срички и с чужда помощ да прави опити за ходене. "ПРОтегни ръка" финансира с 2 500 лв. втората операция на Преслава.


Рушен Ряхов е на 4 г. от гр. Якоруда. Страда от детска церебрална парализа, епилепсия - симптоматичен синдром на Уест и полималформативен синдром. Детето не може да се движи, да говори и изостава в умственото си развитие. Необходими са постоянни рехабилитационни процедури, за да се постигне положителен ефект от лечението. Фонд „ПРОтегни ръка” помогна с 2500 лв.


В дневния Детски център „Свети Мина”, гр. София прекарват част от деня си деца, страдащи от детска церебрална парализа, аутизъм, синдром на Даун и други подобни заболявания. Центърът е за деца от 5 до 15 годишна възраст, където педагози и лекари се грижат за социалното им приобщаване извън семейството. Създадени са много добри условия за пребиваване и работа с тях. Детският център периодично организира кампании за набиране на средства или други необходими за децата материали, осигуряващи спокойното им и ползотворно ежедневие. През февруари 2007 г. „ПРОтегни ръка” помогна за закупуването на лекарства за спешни случаи на стойност 200 лв.


Добри Николов е на 11 години от гр. Варна. През февруари 2006 г. постъпва в болница вследствие на нанесен побой. През март същата година лекуващият лекар поставя диагноза - остра нелимфообластна миеломоноцитна левкемия. Родителите смятат, че преживеният стрес е отключил заболяването. Животоспасяващи за детето са кръвопреливане и химиотерапия. В резултат на разрушената имунна система на Добри настъпват множество усложнения, впоследствие заболява и от хепатит С. Към края на 2006 г. след интензивна химиотерапия състоянието му най-накрая се стабилизира. От тогава Добри е на поддържащо лечение с лекарството „Ламвис”, което трябва да продължи до края на декември 2007 г. „ПРОтегни ръка” се отзова като пое изцяло сумата за закупуване на медикамента.


Пламен Балтов е на 13 години. След тежко боледуване на 7-годишна възраст започва да получава комлексни парциални пристъпи. До сега момчето бива лекувано с различни медикаменти по лекарско предписание. През лятото на 2003 г., след близо 2-годишен период без пристъпи се преустановява приемането на част от медикаментите за период от 4 месеца. През декември 2003 г. Пламен започва да получава нови пристъпи, водещи след себе си и училищни затруднения. Поставената диагноза от българска клиника е фокална епилепсия. Направен е ядрено-магнитен резонанс, но лекарите препоръчват да се направи друго изследване в немска клиника, разполагаща с по-добра и прецизна техника. Прегледът в Германия се провежда през януари 2007 г. - назначава се спешно оперативно лечение. Операцията е на обща стойност 30 000 евро. Фонд "ПРОтегни ръка” помогна с 2 500 лв. за лечението.


Мартин Павлов е на 5 г. от гр. Свищов. На 04.04.2004 г. пътнически влак прегазва Мартин на Свищовската гара. В следствие на това се налага ампутация на крачето - Мартин е с диагноза травматична ампутация на подбедрицата и има нужда от нова протеза, която да облекчи състоянието му. Фондът помогна с необходимите средства за закупуването на подходяща протеза за детето на стойност 1 000 лв.


Васил Младенов е на 3 години, от София, и страда от хидроцефалия. Поставена му е през 2004 г. клапа за глава, но поради данни за малфункция на същата е била направена ревизия на същата през 2005 и през 2006 година. След последната ревизия детето е станало неспокойно и раздразнително. С оглед на това е поставяне на нова клапа. В момента на разглеждането на случая детето е в болница на системи – тежи само 7 кг, кръвта е отровена от неработещата клапа, може да се храни само с ябълков сок. "ПРОтегни ръка" е одобрил максималната сума от 2 500 лв. за нова клапа, но се изчаква да се подобри общото състояние на детето, за да може да се оперира.


Никола Славейков е на 1 годинка и е от Монтана. На 30-дневна възраст поради прогресираща хидроцефалия е поставен клапа в главата. На 70 дневна възраст поради малфункция на клапата е направена ревизия. Детето изостава в психомоторното развитие - сега седи без опора, има добра опора на краката. Поради съмнение за непълноценно функциониране на клапата е необходима нова клапа за оперативно лечение, и семейството кандидатства за сума от 3 000 лв. По време на операцията се установява, че старата клапа функционира нормално, само маркуча трябва да се премести. Поради това семейството връща преведените 2 500 лв.


Християн Тодоров е на 3 години, от Дулово, и е болен от Детска церебрална парализа. Препоръките са за непрекъсната рехабилитация - колкото повече се въздейства на тази възраст, толкова по-добре. Според лекуващата лекарка д-р Радославова, детето не може да ходи, но има много добър потенциал. Интелектуално и говорно е запазено. Фонда одобрява 2 500 лв. за интензивна рехабилитация в болницата „Св. София”.


Иван Фалаков е на 1 г. 9 м. и живее в с. Рудник. Проблеми в развитието на детето се наблюдават през четвъртия месец след раждането, тогава се установява и диагнозата - Детска церебрална парализа. Родителите започват лечение с рехабилитация, след която състоянието на Иван видимо се подобрява. "ПРОтегни ръка" предостави средства в размер на 1 074 лв. за провеждане на два курса специализирани процедури за раздвижване и логопедична терапия.
Божидар Томов е роден през 2002 г. в град Берковица. Когато е на една годинка и шест месеца лекарите установяват, че страда от Детска церебрална парализа. Божидар може да седи, да се придвижва със стабилна опора като пренася тежестта върху предната част на стъпалото, със слабо проявени равновесни реакции. Препоръчана е ежемесечна рехабилитация и процедури в специализирана клиника, като Здравната каса поема само част от тях. След всяка процедура по раздвижване на мускулатурата се наблюдава подобрение. "ПРОтегни ръка" помогна с 1 900 лв. за необходимите процедури.


Румяна Георгиева - Руми е на 12 години, и е болна от Детска церебрална пареза. Тя живее в Пазарджик, има и по-малка сестричка. Руми ходи на училище с инвалидна количка и взема участие в много конкурси за деца с увреждане, на които печели много награди. Съвсем наскоро майка й разбира за клиниката „Св. София”, където се провеждат процедури специално за деца с нейното заболяване. Фондът отпуска на Руми 2 370 лв. за процедури и манипулации, и се надяваме, че скоро Руми ще може да прави самостоятелни крачки.


Тереза Виденова е на 5 г. от гр. Видин. Страдаща от Детска церебрална парализа, след операция на ахилесовото сухожилие, тя прохожда. Лечението й е подпомогнато от „ПРОтегни ръка”. Детето обаче е нестабилно и майката Теодора неотлъчно е до нея, за да й асистира. Справят се сами след смъртта на бащата през 2006 г. Надеждата, че Тереза ще се стабилизира и дори ще тръгне на детска градина, доведе майка й за втори път в „ПРОтегни Ръка” през март тази година. Фондът одобри сума в размер на 1 797 лв, необходима за рехабилитационното лечение, предписано от специализирана клиника. Надяваме се скоро да видим първите снимки на Тереза в детската градина.


Цветомир Цветков е на 3 г. и 3 м. от гр. София. Детето се ражда с дефект на гръбначния стълб (spina bifida), обездвижване на долните крайници и хидроцефалия. Още в самото начало са направени две операции като е поставена клапа за отвеждане на ликвора. В края на 2006 г. след проведени тестове се установява, че клапата не функционира успешно и е необходима нова клапна система за Цветомир и съответно нова животоспасяваща операция. „ПРОтегни ръка” помогна с 2 500 лв. за закупуване на вентрикуло - перитонеален шънт .


Емануил и Радостина Христови са на 9 и 6 г. от гр. Русе и двамата страдат от малформативен синдром - тежка степен. Лекарите не могат да открият причината, довела до заболяването. Емануил и Радостина не могат да се движат и да общуват. Децата имат нужда от инвалидни колички и средства за медицински изследвания в клиника в София. “ПРОтегни ръка” ще помогне на всяко от децата със средства в размер на 2 500 лв.


Христо Канджиков е на 1 г. и 6 м. от с. Рупите. Страда от Детска церебрална парализа. Христо не може да говори и се движи много трудно. Благотворителният фонд “ПРОтегни ръка” отпусна средства в размер на 2 000 лв., необходими за специализирана рехабилитация. След направените до момента процедури по раздвижване на мускулатурата Христо се чувства значително по- добре, вече прави стъпки самостоятелно.

Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Отчети Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ