За нас За нас Отчети Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ
[1] 2 3 4 5

януари 2008 г.

Дом за медико - социални грижи за деца гр. Бургас В дома се настаняват новородени и изоставени деца за социално-медико грижи, деца подлежащи на осиновяване, деца за отглеждане, рисково новородени деца- недоносени - до достигане на определено тегло, деца с аномалии и тежки вродени малформации и други. Основен показател за настаняването на децата са - деца без родители и настойник, нисък социален статус, родители изтърпяващи наказания - лишаване от свобода, болни деца. "ПРОтегни ръка" спонсорира закупуването на един кувиоз за недоносени деца на стойност 4 370 лв.


Виктория Пейкова е на 3 години от гр. Ловеч. Веднага след раждането се установява тежка вътрешна хидроцефалия и тибиална парализа двустранно. Първите месеци от живота си детето изостава в нервно психическото си развитие. В резултат на провежданите ежемесечно курсове по рехабилитация в Специализирана болница - София в момента детето стои самостоятелно, изправя се с подкрепа, пълзи, стъпва на пети. Изговаря отделни думи. "ПРОтегни рака" помогна с 2 500 лв. за рехабилитацията на малката Виктория през 2008 г.


Джулиана Александрова е от Стара Загора, на 2 годинки и 5 месеца. При раждането си получава тежки неврологични увреждания и страшните диагнози: атрофия кора на главен мозък, Мултикистична енцефалопатия, Спастична тетрапареза, Груба задръжка на психомоторното развитие, атрофия на зрителните нерви, епилепсия, детска церебрална парализа. Надежда за съществено подобрение състоянието на детето дава трансплантацията на стволови клетки, извършвана в Клиника Нейровита – Москва. "ПРОтегни ръка" се ангажира да дари част от необходимите средства за продължителното лечение. Тук има повече информация за Джулиана.


Мартин Стефанов е дете от нормална протекла бременност. На 3 месечна възраст родителите на детето забелязват екстремно нарастване на обиколката на главата. След консултация с педиатър е направена ТФЕ и се установява дилатация на мозъчните вентрикули. По спешност на 14.03.2007 г. детето постъпва в МБАЛСМ ”Пирогов” ЕАД за оперативно лечение. Веднага е направена операция, при която се имплантира шънт - ликводренажна клапна система. В момента детето е отново в болница, като за 16.01.2008 г. е насрочена мозъчна ендоскопска операция. При операцията трябва да се постави специален катетър, който не се заплаща от Здравната каса и фондът финансира с 1 100 лв. закупуването му.


Илиана Илиева е ученичка в 10-ти клас на Варненска Търговска гимназия Г.С.Раковски. Тя е на 16г. с 95% инвалидност и страда от муковисцидоза, генерализирана форма с преобладаващо белодробно засягане. Това е рядко генетично заболяване, от което страдат около 180 деца в България. Заболяването е открито, когато Илиана е била на 8 месеца и е доказано генетично с изследване на нея и родителите и. Много често се налага престой в болница, поради основното и съпътстващи заболявания. С помощта на "ПРОтегни ръка" семейството на Илиана ще закупи скъпо струващото лекарство Тобрамицин.


Мартин Захариев е дете на 8 години, на което преди няколко години му откриват доброкачествен тумор в ствола на мозъка. Туморът предизвиква появата на кисти, които парализират детето и го приковават на инвалидна количка. На няколко пъти е оперирано в български болници за премахване на кистите. Основно лечение на самия тумор може да се получи в клиника по неврохирургия в Хановер, Германия, където ще бъде направена операция по отстраняване на тумора. Парите за лечението са събрани от дарения, а "ПРОтегни ръка" финансира пътуването на детето до немския град.


Христиан Сираков е на 6 години от гр. Пловдив. Христиан се ражда с генетичното заболяване - синдром на Даун. За него изцяло се грижи майка му. Към момента детето е с умерено интелектуално забавяне и леко физическо. Посещава логопед и приема аминокиселини, които стопират развитието на белтъка, блокиращ нормалната мозъчна работа. Тези аминокиселини се приемат от раждането му по различни схеми и продължаването на техния прием е целта на финансирането от 2 500 лв. от фонда.

Иван Пеев е на 6 г. от гр. Пловдив, но тези първи години от детството му минават в ежедневни рехабилитационни процедури, защото страда от детска церебрална парализа. Веднъж вече лекарите са му трансплантирали стволови клетки в Университетска клиника „Св. Иван Рилски” в София и състоянието на момчето се е подобрило. Предстои и втора операция, за която родителите събират средства. Имат надежда, че трансплантацията на стволови клетки, ще помогне на Иван в лечението на болестта. "ПРОтегни ръка" подпомогна с 2 500 лв. трансплантацията.
Иван Фалаков е роден с тегло 3300 г. и без усложнения в послеродовия период. Проблеми в развитието на детето родителите установяват през четвъртия месец след раждането. След преглед при доктор се установява диагнозата – детска церебрална парализа. Когато Иван навършва 1 година, родителите научават за специализираната клиника „Света София”, в която се извършват рехабилитационни процедури. Към януари 2008 г. Иван е посещавал шест пъти клиниката, където провежда процедури. След всяко едно посещение състоянието му се подобрява, което насърчава родителите да продължат с последващо лечение. За заплащане на предходните лечения са помагали роднините, през март 2007 г.се включва и фонд „ПРОтегни ръка". Сега фондът подпомага рехабилитацията на Иван с 1000 лв. за втора поредна година.


Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Отчети Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ