За нас За нас Отчети Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ
[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

януари 2015 г.

Гергана Ганчева е родена преждевременно и развива детска церебрална парализа. Вече е почти на 5 години и до момента претърпяла няколко операции и активна рехабилитация. Лекарите препоръчват детето да ползва и проходилка, за да може да развива двигателните си умения. Родителите нямат възможност да закупят помощното средство и се обърнаха към „ПРОтегни ръка“ със зов за помощ. Фондът подкрепи тяхната молба и Гери получи своята проходилка.


Мартин Говедарски е на 3 години от гр. Казанлък. Още от малък той страда от тежка форма на детска церебрална парализа. Лечението му е само чрез провеждане на рехабилитация, тъй като лекарите са на мнение, че това ще помогне и не се налага оперативна намеса. За целта е необходимо да се закупи специализирана проходилка. „ПРОтегни ръка“ помогна с 1000 лева за закупуването на устройството.

 Илия Илиев е на 5 години и се е родил преждевременно с ниско тегло - 1450 гр. От 7 – 8 месечна възраст родителите забелязват изоставане в двигателното развитие. Към момента Илия все още не може да ходи самостоятелно, с чужда помощ прави няколко крачки. В резултат от редовните рехабилитации Илия развива добре манипулативните способности на ръцете си, в резултат на което може да хваща и държи предмети и може да държи изправена главата си. Разбира говор и провежда елементарен разговор. Майката е обучена и провежда рехабилитация и в домашни условия. Илия се нуждае се от проходилка, за която кандидатстват за средства от „ПРОтегни ръка“. Фондът одобри тяхната молба и отпусна 1000 лева за закупуването на проходилката.

Кирил Петров е на 7 години и е от гр. Пловдив. В ранно детство е установено изоставане в експресивната реч – знае около 50 думи, като по-голямата част от тях са непълни, изказва само първата сричка. Необходимо е провеждане на генетично изследване за доуточняване на състоянието и предприемане на съответна терапия. Изследването не се поема от здравна каса и родителите не могат да си го позволят. Фонд „ПРОтегни ръка“ заплати изследването в размер на 500 лева и сега ще има яснота за конкретната терапия на Кирил.

Симеон Кирилов е на 16 години, страдащ от тежка форма на церебрална парализа. Момчето е с множествено допълнителни усложнения. Посещава СОУ ”Д-р Иван Шишманов” в гр. Варна за деца с множествени увреждания. За да може да посещава училище Симеон ползва количка, която е дарение от частна фирма. Количката не е функционална за всички сезони и майката се обръща към нас за закупуване на зимно покривало на количката, както и на летни и зимни ортопедични обувки. Фонд „ПРОтегни ръка“ одобри молбата и подпомогна момчето с 1000 лева за закупуване на необходимите помощни средства.

Ванеса Чинкова е на 6 години от гр. София и се е родила нормално, но на възраст една и половина е диагностицирана с ДЦП и леко умствено изоставане. Момиченцето се лекува чрез полагащата му се рехабилитация по здравна каса. През 2011 г. сме я подкрепили за допълнителна рехабилитация и тя се е повлияла добре. Към този момент момиченцето има нужда от повече психическа рехабилитация, отколкото физическа. В България навлиза нов метод за мозъчна стимулация, което не се поема от здравна каса. Лечението Bio-feedback представлява електростимулация на мозъка чрез диоди, които стимулират мозъчната активност и същевременно е интересно за детето. Майката няма възможност сама да финансира процедурите и затова търси подкрепа от нас. Фонд „ПРОтегни ръка“ одобри 1000 лева за процедури с Bio-feedback за малката Ванеса.

Микаела Миткова е на 7 години. Родила се е нормално с добри показатели, но след третия месец започва да получава гърчове и след хоспитализация е с поставена диагноза - епилепсия. През годините се лекува с предписани медикаменти, като състоянието и се подобрява на моменти. Въпреки това, Микаела все още не може да седи и ходи самостоятелно. С цел да стимулират раздвижването й, лекарите са препоръчали тя да ползва проходилка и в домашни условия. Родителите нямат възможност да закупят помощното средство и фонд „ПРОтегни ръка“ дари 1000 лева за закупуването му.

Явор Генчов е момче на 6 години и е роден преждевременно с тегло 1200 гр., заради което е проведена реанимация. Детето е с данни за тежка степен мозъчни кръвоизливи, включително голям кръвоизлив в лява хемисфера. В следствие на това, детето развива посткръвоизливна хидроцефалия, епилепсия, тежка форма на церебрална парализа. Явор има брат - близнак, който е здрав. До момента момчето е претърпяло 23 операции, които подобряват неговото състояние. Въпреки това, Явор не може да ходи, а само пълзи. От скоро детето говори, което е в резултат от постоянната рехабилитация. Лекарите съветват тази рехабилитация да не се прекъсва. Въпрос на финансова възможност е Явор да ползва повече рехабилитации след тези по клинична пътека. Родителите се обръщат към „ПРОтегни ръка“ с молба за финансиране на допълнителните занимания. Фондът одобри 1000 лева за активна рехабилитация на Явор.


Калоян Кръстев е момче на година и половина от гр. Варна. Той се е родил чрез спешно секцио поради усложнения. Състоянието му е било изключително тежко. Проведено е интензивно лечение и 20 дни след раждането е изписан. Диагнозата му е силно изразена хидроцефалия. На 7 месечна възраст детето е оперирано и след интервенцията се забелязва леко подобрение. За да може да следва програмата си за развитие, се препоръчва активна рехабилитация в домашни условия. Родителите нямат финансовата възможност и потърсиха подкрепа от нас. Фонд „ПРОтегни ръка“ отпусна 1000 лева, които да помогнат в развитието на Калоян.

Ивелин Бонев е на 5 години от гр. Сливен. Родил се е в 6-тия месец от бременността с тегло едва 800 гр. Когато е на 1 г. и 3 м. е поставена диагноза детска церебрална парализа. Родители започват да провеждат интензивна рехабилитация в санаториума в гр. Котел по клинична пътека - 10 дни в месеца. Подобренията са налице – Иво може да седи, ходи на пръсти, посещава масова детска градина, когато не е болен. Чрез подкрепата на различни дарители, Иво е имал достъп до активна рехабилитация, но тя не бива да се прекъсва. Момчето обича да кара колело и лекарите са насочили семейството да закупят специализирана триколка за рехабилитация. Цената на помощното средство е непосилна за тях, затова „ПРОтегни ръка“ отпусна 1000 лева, които да са в помощ за закупуването му.


Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Отчети Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ