За нас За нас Отчети Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12

ноември 2017 г.

Ирина Желева е 7-годишно момиченце от гр. Русе, което страда от аутизъм. Момиченцето е консултирано с лекари на 2-годишна възраст поради видимо изоставане в развитието ѝ. Също през 2013 г. при изследване е установена и киста в мозъка, която за момента не нараства. Ирина все още има здравословни проблеми – знае и ползва малко думи в прости изречения, няма интерес към другите деца и има и стомашни проблеми. Тя посещава детска градина, където с нея се занимават ресурсен учител, а допълнително ходи на терапии с логопед и психолог. Целта на терапиите е да се подобрят комуникативните умения и фината моторика на момиченцето. В семейството има още две деца, които са здрави, но доходите не достигат за терапиите на Ирина. Затова „ПРОтегни ръка“ предостави лимит от 1 000 лева за необходимата терапия с логопед.


Александър Хури Протегни ръка ДЦП терапия дарение Александър Хури е 9-годишно момче от гр. София, което има церебрална парализа от раждането си. Увреждането се отразява повече на долните му крайници и Александър трудно се придвижва. През годините са му правени различни терапии – поставяне на ботокс и ползване на ортези. Към момента момчето се нуждае от ежедневна рехабилитация, която обхваща краката и кръста му. За майката заплащането на тези терапии е непосилна задача, затова тя потърси подкрепата на „ПРОтегни ръка“. Сдружението предостави дарение в размер на 1 000 лева, което да подобри състоянието на Александър.Христо Караиванов е 4-годишно момче от гр. Казанлък. Роден е в нормално състояние, но с времето майката забелязала забавяне в умственото развитие на момченцето. Терапевти и лекари се съмняват, че детето има аутизъм, но диагнозата все още не е категорично потвърдена. Христо посещава детска градина, въпреки че трудно се е адаптирал сред децата. Родителите са насочени да водят детето на кислородна терапия в барокамера, която да повиши неговата активност и стимулира говорните умения. Един курс на терапия е от 20 процедури, но семейството не може да си го позволи финансово поради ниските им доходи. „ПРОтегни ръка“ предостави дарение в размер на 1 000 лева, което ще осигури 25 процедури в барокамера за малкото момче.


Серкан Ахмед протегни ръка Мускулна дистрофия дарение количка Серкан Ахмед е 15-годишно момче от с. Орляк, обл. Добрич. Още в ранно детство му е поставена диагноза Мускулна дистрофия тип Дюшен, която с годините бързо прогресира и в момента Серкан не може да ходи самостоятелно, както и има изкривяване на гръбначния стълб. Момчето е получило от държавата обикновена инвалидна рингова количка, която не е съобразена със заболяването му. Родителите са проучили кой е подходящият модел количка, която придържа правилно тялото на момчето. Уви, цената от 1 950 лева е непосилна за тях и те потърсиха подкрепата на „ПРОтегни ръка“. Сдружението дари необходимата сума и специализираната количка бе закупена.Джансу Кямил е 7-годишно момче от с. Въгларово, обл. Хасково.На възраст от 1 година на родителите им прави впечатление, че детето не се развива нормално за възрастта си. Състоянието му е определено като синдром на вродени аномалии с предимно засягане на лицевата област. През годините са били поставяни и отричани диагнози, сред които церебрална парализа и синдром на Ангелман. Това възпрепятства и назначаването на правилна терапия. Все още не е дефинирано точното увреждане и за целта трябва да се проведе генетично изследване на 20 000 гена. Цената му е изключително висока и родителите потърсиха подкрепа от „ПРОтегни ръка“. Сдружението предостави 2 000 лева за извършване на изследването и вече се очакват резултатите, за да предприеме правилна терапия.Калояна Демирова е 5-годишно момиченце от гр. Варна,
което страда от аутизъм. Поведението ѝ е стереотипно и има проблеми с говора. Момиченцето посещава различни терапии с логопед и психолог, някои от тях платени, други осигурени от Община Варна. Най-голям прогрес се забелязва от кислородната терапия в барокамера, която уви e финансово непосилна за родителите на Калояна. „ПРОтегни ръка“ осигури 1 000 лева за терапията в барокамера в помощ на малката Калояна.


Атанас Аврамов ДЦП ботокс дарение Атанас Аврамов е дете на 2 г. от гр. Пловдив, което страда от церебрална парализа, засягаща долните му крайници. Той има брат-близнак, който е здрав. Атанас прави интензивни терапии, които му се отразяват изключително добре и момчето вече умее да стъпва на пръсти. През ноември бе планирано да се направи поставяне на ботокс, което да предотврати изкривяване в тазобедрените стави. Семейството няма нужните средства и потърси подкрепа от „ПРОтегни ръка“. Сдружението дари 1 000 лева и процедурата бе извършена.

Емир Федаил ДЦП хидроцефалия рехабилитация дарение Максим Терзиев е 8-годишно момче от гр. София. Още от раждането си страда от церебрална парализа и хидроцефалия. Увреждането силно е засегнало двигателните и умствени умения на момчето. Зрението и говорът на детето също за засегнати. Зад гърба си Максим има 9 операции, които да подобрят състоянието му. С него непрестанно работят и различни терапевти. Въпреки усилията, Максим все още не може да ходи и е необходима специализирана инвалидна количка. Заради малкия си ръст до момента е ползвана обикновена бебешка количка, която вече е малка за момчето. За закупуването на новата количка не достигат 583 лева, които семейството няма от къде да осигури. Затова „ПРОтегни ръка“ предостави средствата и Максим вече има нова количка.
Роня Милчева Синдром на Клипел Фейл рехабилитация дарение Роня Милчева е 8-годишно момиченце от гр. София, която страда от синдром на Клипел Файл. Той се изразява със сливане на шийните прешлени, което води до силно скъсен врат и изкривяване на гръдния кош. През септември 2017 г. ѝ е била извършена операция за оформяне на лопатката и гръдния кош. Роня се възстанови добре след операцията и сега ѝ е необходима терапия включваща упражнение и плуване. В семейството работи само бащата и за тях е непосилно да заплащат нужните терапии. „ПРОтегни ръка“ осигури 1 000 лева в полза на лечението на Роня.Даниел Арабаджиев е 7-годишно момче от гр. Пловдив. След навършване на първата годинка започват да се забелязват и проблемите. Даниел прохожда и започва да изговаря думи като всяко дете, но след това изведнъж спира да говори, което кара родителите да потърсят лекарско мнение за състоянието му. Установено е забавено развитие - проблеми с говора, вниманието и емоционално развитие. Поставената диагноза е аутизъм. Детето посещава терапия с логопед и психолог, както и са му предписани прием на аминокиселини, които да подобрят общото му състояние. Родителите виждат прогрес в поведението му, но нямат средства да осигурят всички терапии. Затова „ПРОтегни ръка“ предостави дарение в размер на 1 000 лева, което да се използва за закупуване на предписаните аминокиселини.


Любомир Михайлов е момче на 12 г. от гр. София, което страда от тежка форма на церебрална парализа. Тя засяга както двигателните, така и говорните му умения. Въпреки това, Любо е борбено момче и ходи на училище благодарение на акумулаторна инвалидна количка, подарък от съучениците му. За него е необходима непрестанна двигателна терапия, която не се поема изцяло от НЗОК. За родителите му е изключително трудно да намерят средства да я заплащат, затова „ПРОтегни ръка“ дари 1 000 лева за терапията на Любо.


Никола Стоянов е 5-годишно момче от гр. Стара Загора. Той получава подкрепа от „ПРОтегни ръка“ за 2-ри път. Неговото увреждане е аутизъм като най-добре се влияе от кислородни терапии в барокамера. Благодарение на тази терапия детето е подобрило координацията си и комуникативните си умения. Никола има и сестричка, която също има здравословни проблеми. За майката е изключително трудно да поема разходите по терапиите за Никола и затова отново се обърна към „ПРОтегни ръка“. Сдружението, виждайки и напредък в състоянието на Никола, отново дари 1 000 лева, които да се използват за кислородна терапия.


Дария Пирпирова е момиченце на 2 години и половина от гр. София. Още от самото си раждане е с установена церебрална парализа, която засяга крачетата и стабилността ѝ. Чрез интензивни терапии Дария вече умее да се завърта настрани, но все още е нестабилна и крачетата ѝ са изкривени. За радост, увреждането не е засегнало умственото развитие на момиченцето и тя вече казва своите първи срички. Лекарите са на мнение, че на тази възраст интензивната терапия ще подобри значително състоянието на Дария. НЗОК поема само 10 дни от необходимата терапия и семейството на момиченцето търси начин да осигури непрестанна рехабилитация. Затова „ПРОтегни ръка“ предостави 1 000 лева за лечението на Дария.


Димитър Атанасов е 5-годишно момче от гр. София, което страда от аутизъм. Поведението му е интровертно, както и знае по-малко думи спрямо връстниците си. С момчето работят терапевти – логопед и психолог. Насочен е от лекари да бъде проведено изследване за алергии и хранителна непоносимост, които имат отношение към състоянието му. Цената на изследването е 480 лева и е непосилна за семейството. Те потърсиха подкрепата на „ПРОтегни ръка“ и сдружението предостави необходимата сума, за да се извърши предписаното изследване.


Георги Михайлов е бебе на 1 г. от с. Житница, обл. Пловдив. Той се е родил със Синдром на Даун и има изоставане около 2 месеца от нормалното за възрастта му развитие. На детето му се правят терапии 2 пъти седмично, чрез които да напредва в развитието си. Родителите нямат средства да ги заплащат, затова „ПРОтегни ръка“ предостави дарение в размер на 1 000 лева за терапиите на малкия Георги.


Златин Златанов е момче на 10 г. от гр. Бургас. До преди 5 г. бил здраво дете, но при изследвания е установена Мускулна дистрофия – тип Дюшен. Заболяването се развива доста прогресивно и от лятото на 2017 г. Златин вече няма упора в краката си и не може да ходи. Въпреки увреждането си, детето не губи вяра и продължава да посещава училище и терапия, ползвайки обикновена рингова количка. За да може да е уверен в предвижването си, се препоръчва ползването на специализирани акумулаторна и рингова количка. Държавата е осигурила повечето средства за закупуването на акумулаторната количка, но семейството нямат средства да доплатят разликата в цената. „ПРОтегни ръка“ дари 2 000 лева, които спомогнаха за доплащане за акумулаторната количка и закупуване на специализирана рингова количка и Златин вече може да се предвижва без чужда помощ.


Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Отчети Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ