За нас За нас Отчети Децата на фонда направи дарение контакти Контакти

Ако се нуждаете от помощ
[1]

януари 2018 г.

Стоян Илчев Протегни ръка ДЦП дарениеСтоян Илчев е 3-годишно момче от гр. Стамболийски. Той страда от церебрална парализа, която уврежда повече лявата половина от тялото му. Поражения има и върху менталното му развитие. За да се подобри състоянието му се правят двигателни рехабилитации както и кислородна терапия в барокамера. НЗОК поема само част от двигателните рехабилитации, а всичко останало се налага да се заплаща от родителите. Те от своя страна виждат прогрес от двата вида терапии и искат да осигурят прогрес за по-дълго време. Уви, това е финансово непосилно за ограничените им доходи. Семейството се обърна към „ПРОтегни ръка“ за заплащане на кислородната терапия в барокамера и сдружението предостави дарение в размер на 1000 лева, което ще осигури 25 процедури за малкия Стоян.


Пепа Славкова е 2-годишно момиченце от с. Калояново, обл. Пловдив. Още от самото раждане детето е диагностицирано с детска церебрална парализа, която рефлектира върху четирите ѝ крайника. Момиченцето не умее да ходи и се наблюдава изоставане в развитието ѝ. Невролозите, които следят състоянието ѝ, са назначили прием на аминокиселини и двигателна рехабилитация по 5 дни в седмицата като очакват това да подобри тонуса ѝ с оглед на крехката възраст. Семейството с общи усилия събира средства да закупува аминокиселините, но нямат възможност да заплащат интензивните рехабилитации. Те се обърнаха с апел към „ПРОтегни ръка“ и сдружението предостави 1 000 лева за терапия на малката Пепа.

Алекс Арутюнян е момче на 2 години и половина от гр. София. Преди 1 година родителите и лекари констатират изоставане в двигателното му развитие. Момченцето не умее да пази равновесие, не може да седи и ходи. Изследванията са доказали мозъчни увреждания, които възпират нормалното развитие на детето. Невролози насочват семейството към рехабилитации и ползване в домашни условия на вертикализатор, който да подобри координацията и двигателните умения на детето. Цената на устройството е 2 480 лева, но e непосилна за доходите на семейството. И двамата родители са безработни съответно закупуването на този уред за тях е невъзможно. „ПРОтегни ръка“ осигури максималното дарение в размер на 2 000 лева. С помощта на тази сума и подкрепа от приятели уредът бе закупен и вече се ползва от малкия Алекс.

Георги Загорски е 4-годишно дете от гр. Белово. Роден с двустранна глухота, на възраст от 1 година той е подкрепен от „ПРОтегни ръка“ за поставяне на първите му слухови апаратчета. Момчето расте и вече се нуждае от по-силни апаратчета, с които да чува звуци като „ч“ и „ш“. Цената на новите устройства е общо 11 000 лева. Родителите нямат средствата, но вярват че с много усилия и подкрепа от приятели могат да набавят нужните апартчета. Проведен е благотворителен концерт и базар в детската градина на Георги, както и родителите се обърнаха за подкрепа към „ПРОтегни ръка“. Сдружението предостави 2 000 лева дарение и заедно със събраните до момента средства бе закупен първият слухов апарат. Родителите имат надежда, че скоро ще успеят да съберат средства и за другото апаратче, така че Георги да чува добре и с двете уши.

Камен Кайканджозов е дете на 4 г. от гр. Добрич. На 1 г. и 2 месеца след прекарано инфекциозно заболяване детето станало по-затворено, страхливо и избягвало да общува. На възраст от 2 г. и половина лекарите установили диагнозата аутизъм. Започнати са различни терапии, но ефект се наблюдава само от кислородната терапия в барокамера. Чрез нея детето отново възвръща комуникативността си. Уви, терапията трябва да е продължителна, но е финансово непосилна за родителите. Те се обърнаха за помощ към „ПРОтегни ръка“ и сдружението осигури 1 000 лева за лечението на малкия Камен.


Зорница Стоянова е дете на 3 г. и половина от с. Китка, област Варна. Тя страда от тежка форма на церебрална парализа, която я обездвижва изцяло и влияе на говора ѝ. Въпреки увреждането, Зори е усмихнато дете и с редовни терапии състоянието ѝ може да се подобри. Необходима е количка, чрез която тя да бъде извеждана навън. Зори расте и не се побира в бебешката си количка, затова ѝ е нужна специализирана такава. Цената на уреда е 920 лева, но семейството не може да си го позволи. „ПРОтегни ръка“ предостави търсената сума и подари количката на малкото момиченце.


Марина Малинова е 4-годишно момиченце от гр. Разлог, което страда от спастична диплегия. Заболяването е увредило крайниците на детето и тя трудно се придвижва. Когато имат възможност, родителите водят Марина на двигателна рехабилитация в център за терапия в гр. Момин проход, но поради ограничените финансови възможности това е изключително рядко. Решение се намира в използването на специализирана ходеща пътека, но цената ѝ е непосилна за семейството. „ПРОтегни ръка“ предостави 1 999 лева и закупи терапевтичния уред за малката Марина.


Божидар Бонев е 2-годишно дете от гр. Русе, което страда от церебрална парализа. Увреждането е засегнало повече лявата му половина. Благодарение на интензивната терапия момчето вече може да сяда и лази. За да има още по-голям прогрес, са необходими редовни рехабилитации, които са трудни за заплащане от семейството. Те се обърнаха за помощ към „ПРОтегни ръка“ и сдружението дари сумата от 1 000 лева, които да се използват за терапията на малкия Божидар.


Владимир Тодоров е 16-годишно момче от с. Буковец, обл. Велико Търново. Още от раждането си момчето е с увреден слух. До момента се използват слухови апаратчета, но последните са повредени и момчето не може да общува свободно. Влади е ученик в 10 клас и има талант в сферата на кулинарното изкуство. За да чува отново нормално е необходим комплект от 2 апаратчета и адаптор. Средствата, отпуснати от държавата стигат за закупуване на едното. Не достига сумата от 1 925 лева, която е непосилна за семейството на Влади. „ПРОтегни ръка“ предостави търсената сума и момчето вече чува нормално с двете апаратчета и адаптора към тях.


Виктория Йорданова е 7-годишно момиче от с. Калипетрово, обл. Силистра, чието увреждане е вродена двустранна глухота. Проблемът е установен, когато Вики е на 3 години и от тогава ползва слухови апаратчета. С много говорни терапии Вики умее да говори, макар и неправилно. Апаратчетата вече са развалени, а държавата отпуска средства достатъчни за закупуване на едно ново устройство. Семейството не може да намери още 1 200 лева, с които да закупи другото апаратче, затова потърси подкрепата на „ПРОтегни ръка“. Сдружението откликна на молбата им и дари необходимото слухово апаратче за Вики.


Начало | За нас | Направи дарение | Ако се нуждаете от помощ | Контакти
Отчети Децата на фонда Направи дарение начало Ако се нуждаете от помощ